fbpx

Да си отвоюваме един час на ден от смартфоните и социалните медии!

Прочети поне една книга и ни изпрати нейното резюме на media@fcdunav.bg до 15.12.2022 и участвай в жребия за 6 награди за учебници и книги до 100 лева от избран търговски обект.

Освен физически и контактен спорт, футболът е и интелектуален такъв, който изисква координация, креативност, фантазия, бързи реакции, находчивост и всичко това трябва да се случи в реално време работейки заедно с група от хора. Някои го оприличават на шах, в който фигурите са живи хора.

В един футболен двубой най-вероятно би победил винаги отборът, който е по-подготвен и ефективен в своите действия, отборът способен да изненадва и да твори на терена, като реагира на момента според обстоятелствата, а не само схематично според начертания план. За да се случи всичко това нашите деца трябва да притежават не само физически качества, но и да мислят бързо, да вземат решения, да виждат възможностите в перспектива и да имат фантазия да предугадят какво би се случило в следващия момент, за да могат да реагират адекватно.

Школата на клуба на първо място има за цел формирането на личности, а след това и на спортисти, затова ни се иска да обърнем внимание на един важен въпрос, а той е колко време прекарват децата ни пред екрана на смартфон, компютър и т.н.. Известен факт е, че в проучванията на PISA, българските деца са на последните места по компоненти за решаване на проблеми и способност да приложат практически своите знания. Друго изследване на Годишния доклад за младежта в България за 2019-а пък сочи, че 68% от младежите в България не четат активно книги, като това ги поставя на дъното в ЕС по този показател. И трети факт, свързан в редицата на иначе на пръв поглед неща, които нямат нищо общо помежду си (футбол, решаване на задачи в практиката, четене на книги) е това, че българските деца прекарват между 3 и 5 часа на ден пред екраните на различни електронни устройства при препоръчани от експертите не повече от 2 часа.


Нека не бъдем разбрани погрешно – живеем в технологичен свят. Телефоните, социалните мрежи, компютърните игри са част от нашето ежедневие, но в същото време те не бива и да го обсебват напълно. Всички електронни устройства и занимания са организирани постъпково, визуално и интуитивно и няма място за много фантазия и интерпретации. Всеки потребител бива вкарван в това да изпълнява това, което системата иска да направи. Колкото по-голяма част от ежедневието ни е посветена на такъв тип шаблонна дейност, толкова по-шаблонно става и нашето мислене и поведение. Ето защо след всичко казано по-горе, имаме идея как адресираме този въпрос заедно като общност и да стимулираме нашите деца да четат и мислят повече. Няма по-добър начин от четенето на книги за тази цел, тъй като те ни карат да си представяме написаното, защото то не ни смляно и визуално представено, както на екрана. Ние сами трябва да положим усилия да визуализираме картините, към които действието в написаното слово ни води. За усилията обаче има и награда – няма компютърна графика или визия, която да е по-пъстра, по-ярка и по-добра от това, което човешкото съзнание само може да произведе.


Ето защо ФК Дунав започва инициатива, в която целим заедно да отвоюваме поне един час от времето на нашите деца от социалните медии в полза на четенето на книги.

Как ще стане това?

1. Изберете тема и книга заедно с детето, която е в сферата на интереси. Може да бъде всичко, но препоръчваме жанрове като автобиографии, художествена литература, география и знания за света, фантастика.

2. Нека детето ви отдели 1 час на ден в четене на книгата. Можете да го направите и заедно. Нека това бъде времето в деня без никакви електронни устройства и без никакви странични смущения.

3. Разкажете и споделете на останалите какво четете и защо тази книга всъщност се е сторила интересна на Вашето дете. Разменяйте книги, знания и препоръки.

4. Накрая нека детето опише в рамките на не повече от една страница есенцията от книгата – какво е разбрало, каква е основната идея според него и неговата оценка дали книгата му се е сторила интересна и защо. Изпратете ни тези резюмета на media@fcdunav.bg и ние ще ги публикуваме и разпространим на специално място в нашия портал.

Накрая от всички участвали в инициативата ще изтеглим на случаен принцип общо 6 награди – чек на стойност 100 лева, който ще бъде осребрен от ФК Дунав за покупка на книги и учебници от всеки търговски обект в страната и чужбина. Това вярваме би бил добър подарък за Коледа.
Краен срок за изпращане на резюметата на посочения адрес: 15 декември.

Още за ползите от четенето и връзката му с изграждането на добри спортисти:
Полза 1: Четенето на книги на разнообразна литература развива пъстър спектър от когнитивни способности, като сред тях е възможността да се концентрираме върху дадена задача. Това е ключова способност както в спорта, така и в живота. Прекомерното прекарване пред електронни устройства води до обратния ефект.


Полза 2: Акумулиране на знания в структуриран вид. Обикновено книгите биват организирани по начин, по който дадена тема се развива в пълен и структуриран вид. Затова е добре да намалим зависимостта си от добиване на информация за света от социалните мрежи, където често тя е прекалено опростена, непълна, подвеждаща или търсеща манипулативни ефекти.

Полза 3: Един час четене на ден означава и един час повече, в който ние сме в спокойствие и баланс. Никой не иска от нас да кликваме някъде, да попълваме форми или да лайкваме каквото и да било.

Полза 4: Четенето на книга е хубава тема за разговор с приятели и познати. Във времена, в които комуникираме чрез лайкове и коментари в няколко срички, това е безценно социално упражнение.

Полза 5: Книгите развиват способността ни да комуникираме, като се изразяваме ясно, точно и в структуриран вид. Това е важно качество както в спорта, така и във всяка друга сфера на живота.


Полза 6: Четенето на книги развива критичното мислене. Тъй като ние сами трябва да изградим визуалните и мисловни образи от прочетеното, това провокира както нашето любопитство, така и критичното ни мислене. Учим се да не приемаме за всяка информация за вярна, търсим допълнителни източници. Така ставаме по-трудни за емоционално манипулиране. Именно емоциите са основното нещо, което трябва да се научим да контролираме в спорта.