fbpx

Дунав и Етър се занулиха в дербито на севера

Малко футболни достойнства имаше в този двубой.

Отборите на Дунав и Етър не успяха да оправдаят очакванията към тях в дербито на Втора лига и завършиха 0:0 в мач с много малко футболни достойнства.

Двата отбора имаха за цел да овладеят средата на терена, като в крайна сметка нито един от двата не успя да се наложи над другия. За тази среща Дунав направи сериозна промяна в своята тактика, като смени схемата на 3-5-2. Донякъде това бе по принуда заради огромните кадрови проблеми в състава на русенци по отношение на централните защитници. В този двубой Людмил Киров не можеше да разчита на Илия Миланов, който се завърна в групата, но не бе готов все още за пълноценно включване. Емил Янчев и Георги Вълчев пък бяха наказани – първият заради червен картон от мача с Литекс, вторият заради натрупани жълти картони. По този начин линията на защитата на русенци бе съставена от Димитър Тодоров, Стоян Предев и Мартин Костадинов. Като четвърти човек в отбраната на Дунав задача имаше да се изявява и вратарят Дамян Дамянов, който стоеше високо и се налагаше да пресича дълги топки, насочени към бързите крила на гостите от Велико Търново.

В допълнение, Дунав заложи на уплътняване на средата на терена с 5 полузащитника и чести връщания към средата на терена на Будинов и Йордан Димитров. Това успя да неутрализира напълно играта на Етър. Отборът на гостите също от своя страна насити своята средна линия и на свой ред напълно неутрализира всякакви опити за конструктивни действия от страна на Дунав.

Владение на топката

Първото положение в двубоя бе на сметката на Дунав. При него удар с Йордан Димитров с глава бе уловен от вратаря на гостите Славков. В ответната атака Мартин Тошев бе изведен на добра ситуация и стреля, но топката рикошира в корнер.

Играта продължи да е сравнително равностойна с малко по-чести атаки на Дунав. При една от тях в 22-ата минута Денислав Минчев стреля в ъгъла, но вратарят Славков уверено улови. В 31-ата минута Етър също имаше добра ситуация за гол. Мартин Тошев съобрази, че вратарят Дамянов бе излязал малко по-напред и стреля, но топката мина над гредата.

През второто полувреме отборът на Дунав се опита да наложи превес и донякъде успя. Русенци като, че ли бяха с една идея по-ефективни в своите офанзивни действия в сравнение с първото полъвреме. Удари на Калин Георгиев и Йордан Димитров от домакините минаха до гредите, а гостите също можеха да отбележат на два пъти. В 60-ата минута Дани Младенов стреля опасно с глава, но Дамян Дамянов спаси. В 82-ата минута Крум Стоянов излезе на скорост срещу стража на русенци, но отново той се намеси изключително авторитетно и предоврати гол, който почти сигурно в тази част на мача щеше да бъде решителен.

Каквито и положения да имаха двата отбора, те бяха прекалено малко и прекалено компромисни, като липсваха така наречените “чисти” голови ситуации. Повечето от ударите към двете врати всъщност не носеха кой знае каква опасност и останаха само за статистиката.

Смесени чувства

За отбора на Дунав това бе второ поредно равнество в шампионата след ремито с Литекс предния кръг в Русе. И в двата двубоя русенци търсеха успеха, но им се струпаха и доста обстоятелства, които направиха и равенствата приемлив краен изход. В първия мач русенци се наложи да играят в 1/3 от времетраеното с човек по-малко, а във втория трябваше да правят екзотични промени в защита, за да компенсират липсата на цели трима централни защитници по едно и също време. В следващия кръг Дунав ще гостува на Марица в Пловдив в тежък мач срещу един от силните отбори в групата. Емил Янчев и Георги Вълчев ще се върнат в групата след изтърпените наказания, докато сега ще бъде ред на Джан Хасан да изпусне мача поради натрупани картони.