fbpx

Една ера достигна до своя край – Диян Димов приключва активната си състезателна кариера

“За мен е чест и привилегия, че бях толкова години капитан на отбора, с който израстнах като дете и ще държа винаги в сърцето си”.

Капитанът на Дунав Диян Димов ще спре със своята активна състезателна кариера и ще отстъпи капитанската лента още преди пролетния полусезон на Втора лига. Димов обаче няма да се оттегли от Дунав, а ще се концентрира изцяло върху ръководната си позиция в клуба.

Днес решението бе съобщено на всички футболисти от представителния отбор на “драконите”, като то не идва като изненада, тъй като бе подготвяно дълго време от самия футболист. Първоначалното намерение на Димов бе да се оттегли в края на сезона, но след консултация с медицински специалисти бе преценено, че е по-добре това да се случи още сега с оглед на дългосрочното му здраве.

Истината е, че ще ми е много тежко в началото, защото вече 30 години играя футбол, тренирам всеки ден и това за мен е начин на живот 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Вече бях решил, че ще се оттегля в края на сезона, но сега след консултации преценихме допълнително, че няма смисъл, защото просто няма да мога да бъда от помощ на отбора. Може да се каже, че отложих с две години този момент, за да мога да помогна на Дунав да се върне обратно в професионалния футбол, а си мечтаех и ако имаме късмет да стигна отново до Първа лига преди да приключа с футбола. Сега ще се боря това да се случи в друга роля. Има един мач, който всеки от нас е загубил предварително и това е този срещу времето. Може само да отлагаш, но моментът винаги неизбежно настъпва.”.

Диян Димов има над 417 срещи в професионалния футбол, като дебютира в мъжкия футбол като играч на Дунав през сезон 2003/2004 едва на 16 години. Кариерата му оттогава е почти неизменно свързана с русенския клуб, като за много кратко защитава екипите на Бенковски Бяла, Лудогорец Разград, Светкавица Търговище, Етър Велико Търново и ЦСКА 1948.

Като капитан на клуба успя да изпълни една отколешна мечта на цяло Русе, а именно Дунав да се завърне в елита след 25-годишно прекъсване. След това тимът стигна и до четвърто място и Лига Европа.

Кариерата му обаче е белязана от възходите и паденията на самия клуб, който той никога не изостави в нужда. След катаклизмите в отбора през 2020-а година вместо да продължи другаде в професионалния футбол, Димов отхвърли оферти за доста по-добри параметри и се завърна в клуба като футболист и ръководител, започвайки от нулата.

Много тежко преживях този период, защото само допреди няколко месеца играехме с Левски, ЦСКА, преди това стигнахме до Лига Европа. Буквално се сринахме до ниво да падаме от Черноломец или Шумен с 6:1, с цялото дължимо уважение към тези отбори. В този момент имахме само една амбиция, да изкараме клуба от този кошмар възможно най-бързо. И успяхме да го направим, не и без доста рискове, защото на моменти бяхме и сами в това предизвикателство. Сега поне сме отново в професионалния футбол и който каквото ще да говори, нещата са много различни от Трета лига.

За това кой мач ще помни винаги, Диян Димов е категоричен: “Има един мач, който за мен е над всички останали – това беше победата над ЦСКА-София с 2:0. Още играехме в Разград, целият Русе се беше изсипал на стадиона. Атмосферата беше невероятна. Още са ми като на лента онези луди 2 минути, в които Васко Шопов и Антон Огнянов вкараха двата гола. Искам да видя Дунав отново така.”

За своето бъдеще Димов е категоричен, че остава във футбола и ще се фокусира върху развитието на клуба в спортен план.

“Дунав израстна много като клуб в последните две години и истината е, че става все по-тежко за всички. Сега сме отново в преходен период и се мъчим да подготвим целия клуб за следващото стъпало на развитие на терена и извън него. Дунав изцяло зависи от рекламодатели, посещаемост и това колко е успешен на терена. За нас темата за изкачването към следващото ниво в следващите 1-2 сезона е въпрос на оцеляване като клуб, а и за да се развие целият този проект не само около мъжкия отбор, а и по-надолу. Един мъжки отбор не може без добра школа, но и една школа не може да е добра без добър и конкурентен мъжки отбор. Двете неща са взаимно свързани. Като цяло мисля, че предстоят сериозни промени в целия клуб и в отношението на всички към него, за да изпълним това, което имаме като идея.”

Спортно-техническият директор на клуба Светлин Симеонов също става свидетел на неговата кариера и има какво да сподели като негов бивш съотборник: “Диян Димов е институция за футбола в Русе. Бях в отбора, когато той се завърна като млад играч и още тогава си личеше, че той ще е от следващата генерация лидери на този отбор. Лично аз съм доста тъжен за това, че той спира с футбола, защото вече рядко се срещат такива професионалисти както на терена, така и извън него. Това е човек, който е постигнал всичко в кариерата си със зверски труд и всички ние му дължим една огромна признателност. Аз като футболист съм минал пред доста отбори на сравнително добро ниво и съм играл с много добри футболисти. Не са много обаче тези като Диян Димов, за които мога да кажа, че е било истинска привилегия за мен да бъда с редом до тях. От оптимистичната страна, сега неговият дух, непримиримост и амбиция ще продължат да работят за Дунав.”

В последния си ден като капитан и футболист на “Дунав”, Димов има специално послание преди всичко към младите футболисти в клуба: “Момчета, искам да разсея една заблуда, че футболът в реалността е това, което виждате по телевизията и социалните мрежи – коли, пари и лукс. Ако това е вашата мотивация да играете футбол, по-добре спрете още сега, защото истината е много различна. Най-вероятно ще започнете от много ниско ниво, ще играете на лоши терени. Ще се наложи да влезете в много битки. Ще трябва да се трудите зверски – тренировки нон-стоп, стриктен режим извън терена – хранене, спане, хидратация, стречинг. Ще има много лишения. И дори всичко това може да не е достатъчно. Но ако сте сериозни, ако наистина искате да станете футболисти, то един ден футболът ще ви се отблагодари щедро за всяка трудност, която сте изпитали и всяка болка, която сте изтърпяли. През моята кариера съм имал едно мото – “футболът никога не може да го излъжеш”. Там на терена се вижда всичко и всеки получава заслуженото – и за добро, и за лошо.”

Новият капитан на “драконите” също е вече известен и ще бъде обявен днес от 20:00 в официалната фейсбук страница на клуба.