fbpx

На фокус: срещнете се с Мехмед Сабри

Започваме една нова рубрика в официалния ни сайт, която ще е по-различна от останалото съдържание. В нея ще ви срещаме с футболистите на Дунав и ще ви представяме интересни факти за тях.

Днес ще Ви запознаем с едно от новите ни попълнения Мехмед Сабри, който се присъедини към Дунав още през месец декември. Неговата история е много интересна, защото по една или друга причина в последните години съдбата му неизменно е преплетена по някакъв начин с тази на русенския клуб, за което малко хора подозират.

Мехмед Сабри е роден на 12 септември 1998 в Разград и започва да се занимава с футбол от най-ранна детска възраст като част от детско-юношеската школа на Лудогорец още преди златния период на 11-кратните шампиони на България. И въпреки, че в последствие разградския клуб излита в съвсем друга орбита и привлича в своята академия някои от най-добрите и перспективни деца в цяла България, за младия Мехмед продължава да се говори като за един от най-перспективните младежи. Но съдбата му отрежда да не получава нищо в живота даром и да трябва да се бори за всеки един момент на терена. Сабри започва да тренира футбол през 2009-а година като част от тогавашния Разград 2000, а две години по-късно вече преминава в Лудогорец. Продължава с детската си кариера до 2018-а година.

“В Лудогорец стигнах до втория отбор, но така се случиха нещата, че нямах шанса да играя за първия тим. На 17 години си счупих крака. Остъствах от терените 7 месеца. Това ми попречи много. Мислех, че щях да успея до първия отбор, вярвах в себе си, в качествата си. Бях започнал страхотен сезон в елитната група до 17 години, но още в петия кръг получих контузията.”

Именно в Лудогорец е първата среща на футболиста с емблематичната за Дунав фигура на капитана Диян Димов, който защитава цветовете на разградския клуб през сезон 2010/2011 и го изведе до историческа промоция. За този момент Сабри си спомня:

“Тогава аз бях едно от момчетата, които гонеше топките около терена и за мен Виерата беше един от любимите ми футболисти на Лудогорец. Изживявах всеки мач, и нямах търпение до следващото домакинство. За мен футболът е най-важното нещо на света и моята мечта беше само една – някой ден аз също да бъда на големия терен и да играя голям футбол.”

Не са малко младите футболисти, които при такова развитие биха се отказали от играта, но това не важи за Сабри. Той търпеливо изчаква своето възстановяване и стартира отново от нулата далеч от блясъка на прожекторите. Започва да играе в редица местни отбори в Трета лига, за да върне познатата си форма. Там, при нулата, той отново се среща с Дунав, но като играч на Черноломец Попово. Русенският тим бе тъкмо избегнал своето тотално закриване и бе започнал отново от аматьорския футбол. В петия кръг в Русе “драконите” трябваше да се изправят срещу Черноломец в мач, който се превръна в един от тежките моменти за клуба, тъй като бе загубен с 0:3. Може да се каже обаче, че именно този двубой беше билетът обратно към професионалния футбол за Мехмед Сабри, който ознаменува своя талант с хеттрик на стадион “Дунав” и привлече вниманието на редица клубове. Футболистът си спомня:

Аз съм израснал в региона и знам много добре какво означва Дунав. За мен това е един от най-големите отбори и независимо в какво състояние е клубът, за всеки футболист е огромна чест и предизвикателство да играе в Русе. Преди възхода на Лудогорец, Дунав беше най-големият и успешен отбор на региона. Дори и сега отборът има много симпатизанти в Разград и други градове в региона. Спомням си, че бях изключително мотивиран, защото знаех, че ако се представя добре срещу Дунав, щях да привлека вниманието на много футболни хора. Адреналинът беше огромен, дадох всичко от себе си, за да ме забележат.”

Планът на Сабри сработва, защото още на полусезона футболистът получава оферта от Спартак (Варна), която приема и именно при “соколите” започва неговият истински ренесанс. С варненския клуб Сабри постига последователна промоция от Трета лига към Втора лига и след това директно до Първа лига. През цялото това време Мехмед Сабри е основен футболист на Спартак до започването на нова ера във варненския клуб с идването на старши-треньора Димитър Димитров, който решава да стартира отначало, градейки изцяло нов отбор.

Дунав не чака и е сред първите клубове, които се интересуват от футболиста. Всъщност, Сабри от злополучния двубой с Черноломец е на челно място с трансферни цели на клуба. Чувствата се оказват споделени, защото Мехмед отхвърля доста други оферти, за да дойде в Русе.

“От момента, в който се свързаха с мен от Дунав, знаех, че това е мястото за мен. На всички отбори казвах, че дори не искам да говорим, защото съм се разбрал с Дунав. Както споменах вече, аз знам много добре какво представлява този клуб, един от най-големите в България. Много се вълнувам, че съм част от този отбор. За мен е чест да съм тук и да съм вече от правилната страна на игрището (смее се).”

Мехмед Сабри не се е отказал от идеята да постигне запомняща се кариера в българския футбол. Подобно преди две години, той отново крои планове, но този път за бъдещето си с русенския клуб.

“Моята мечта сега е да върнем Дунав отново там, където му е мястото – в Първа лига. Представете си какво ще означава това за всички след толкова трудности. Аз не мога да обещая друго, освен, че ще дам сърцето и душата за успеха на отбора. Надявам се и късметът да е с нас. Аз мисля, че ако не мечтаем и не искаме да се развиваме, няма смисъл изобщо да се занимаваме с футбол. Поне аз разсъждавам така – всяка тренировка, всеки мач, всеки сезон трябва да сме по-добри.”

В дните преди да официализира преминаването му в Дунав, се случи и може би най-важното събитие в живота на Мехмед – раждането на първородния му син Джан. Така може да се каже, че през новата година футболистът отваря нова страница както в своя личен, така и в професионален план.

За първите си впечатления от Дунав, Сабри казва: “Още от първите дни забелязах, че това е много различен клуб от всички останали. Всеки работи за Дунав, всички са равни и имаме еднаква отговорност за всичко, което се случва. Има огромен ентусиазъм и амбиция. Ако ние сме на ниво, всички ще са добре, защото клубът ще се развива. Ние на терена и феновете на трибуните ще трябва да върнем старата слава на Дунав. Друг няма кой”, заключва Сабри.

Знаете ли, че…

Малко хора знаят, че футболистът на Дунав знае перфектен…португалски.