Запознайте се с новия треньорски щаб на Дунав – Людмил Киров поема юздите на “драконите”

 

“Продължаване и надграждане на започнатото баланс”

Това е мотото на новия треньорски щаб на Дунав, който ще бъде предвождан от Людмил Киров.
Задай своя въпрос към ръководството и щаба тук.

Нов треньорски екип

Представителният отбор на Дунав ще има нов екип, който ще води отбора, като той е съставен от добре познати лица, чието минало е неразривно свързано с русенския клуб.

Считано от днес, 12.09 постът старши-треньор на Дунав се поема от Людмил Киров, а негов помощник ще бъде Мартин Ковачев. В щаба на русенци ще има и сериозна приемственост. Любомир Петков, чиято безупречна работа с вратарите на клуба доведе до видим прогрес на тримата основни играчи на този пост – Цветелин Енчев, Винченцо Ангелов и Даниел Николов, остава на своята позиция. От своя страна, Ивайло Кирилов влиза в щаба на Киров като треньор Дунав II и ще бъде връзката, която ще осигурява постоянно наблюдение и развитие на талантите от школата стриктно според условията и критериите на първия отбор.

Людмил Киров


 

Кариерата на Людмил Киров и като играч, и като треньор е свързана с Дунав. Като футболист е юноша на клуба, а по-късно придобива сериозен опит на най-високото ниво в България като играч на Велбъжд, Черно море, Добруджа, Берое (СтЗ) и други. Като треньор започва като помощник-треньор на Веселин Великов в Дунав, като допринася за невероятния скок на отбора от “В” група до достигнаето на място в европейските клубни турнири. След това стартира самостоятелна кариера като старши-треньор, като до този момент се отличава със способност за постигане на много добри резултати в условията на ограничени ресурси в клубовете, в което е бил и изграждане на добри колективи. Киров има и период като старши-треньор на представителния отбор на Дунав в Първа лига, когато успя да измъкне русенци от почти невъзможна ситуация за оцеляване спрямо тази, от която пое отбора тогава. Под негово ръководство част от юношите на Дунав получиха шанс да запишат доста игрови минути в Първа лига, като в последствие бяха и част от представителния отбор на русенци, който пое щафетата в трудните години след изпадането от Първа лига. Това бяха Димитър Тодоров, Мерт Тасим, Митко Русанов, Симеон Иванов и много други. Като треньор Киров има зад гърба си и доста специализации, включително и в чуждестранни клубове. Понастоящем е и едно от добре позиционираните имена в българския футбол с широки контакти и познания, които ще се опита да приложи и в русенския клуб.

Именно това е една от причините ръководството на Дунав да прецени, че той е най-подходящият кандидат за задачата да развие отбора, като запази общата посока с налагане и развитие на млади русенски и български футболисти.

Мартин Ковачев


 

Мартин Ковачев също е от запомнящите се футболисти на русенския клуб. Той е роден в Кюстендил и бе един от добрите български защитници с много богат опит и кариера, включително за “драконите”, за които е допринесъл за някои от най-добрите резултати на русенци. За Дунав той записва общо 5 сезона, като се мести и установява със семейството си в Русе. Като футболист Ковачев се отличаваше с доста сериозна работа в тактически план, както и точност, професионализъм и дисциплина – все неща, които ще се опита да предаде на младите футболисти и като треньор.

Договорите на двамата са за 1+1 години, като целта пред щаба и целия клуб за настоящия сезон са минимум позиция в средата на класирането и най-вече сериозно индивидуално развитие на футболистите, които са част от тима.

Киров: Завръщам се у дома, искам да гледаме в една посока.

Честито завръщане начело на Дунав, как се чувстваш?

Много съм развълнуван, защото това е моят роден клуб. Когато получих офертата в края на по-миналата седмица не съм мислим изобщо дали да приема. Благодарен съм за разбирането от страна на Христо Крушарски, с когото работихме изключително добре за новия му проект Рилски спортист. В крайна сметка обаче за мен Дунав винаги е бил приоритет и аз съм винаги на линия, когато клубът има нужда от мен.

Какво е по-различното сега?

Всичко е по-различно отпреди за добро или лошо. Бях свидетел и знам колко трудно клубът се възстанови и за това основен принос имат както ръководството, така и треньорският щаб в лицето на Мартин Цирков и Ивайло Кирилов. С тях бяхме съотборници в Дунав като футболисти и знам, че можем да направим много заедно за клуба и сега. Винаги съм знаел, че ще дойде и този момент. Изключително мотивиран съм да работя. Знам, че от нас ще се иска да допринасяме за изграждането на Дунав като клуб, а не просто да бъдем треньори на представителния отбор.

Какви са ти впечатленията от отбора?

Имам доста детайлни впечатления от момчетата, с някои от тях се познавам и от предни престои в клуба и други отбори. Дунав е отбор с много сериозен потенциал и знам, че е въпрос на време да го покажем. В школата имаме и таланти, на които ще продължим да даваме шанс. От тях се иска само едно – дисциплина, себераздаване и сериозно отношение. Липсата на тези неща е единственото, което не мога да приема и никога не толерирам в отборите, в които съм бил. Наличните футболисти ще получат шанс да се докажат, със сигурност ще търсим привличането и на един-двама нови ако преценим, че това е необходимо.

Какви цели ще преследвате като треньорски екип – вече в състав с Мартин Ковачев?

Ръководството не ни е поставяло нерезонни или невъзможни за изпълнение цели, но ние със сигурност ще търсим мястото на отбора в първата половина на класирането, а защо не и повече. Дунав е марка и име в българския футбол, която не може да си позволи да гони по-малко.

Дунав има за пореден път треньор, който е русенец. Има ли значение това?

И да, и не. На това ниво във футбола вече се гледат други неща като резултати, а не кой откъде е, но в случая това, че клубът се гради около заслужили хора и русенски футболни деятели е положително, защото за нас този клуб е нещо специално. Много искам да обединим енергията на всички ни и да гледаме напред. Това е екипна работа и се надявам аз и Мартин Ковачев да можем да допринесем за развитието на клуба като цяло.

Какви са отношенията ти с феновете на отбора?

С феновете на Дунав съм в страхотни отношения и често поддържаме връзка. За мен е важно те да са близо до клуба и в мое лице ще намерят гарант за това. Както казах, искам всички да сме заедно и да работим за този клуб, давайки най-доброто от себе си. Мисля, че с екипа, който е в Дунав и с нашите верни фенове, добрите дни тепърва предстоят.

ВЪПРОСИ & ОТГОВОРИ

Кои фактори натежаха за избора на новия щаб?

В последните две седмици бяхме в процес на интензивно търсене на нов треньор, като основен критерии бе приемствеността, доколко клубът не смята за нужно да променя или сменя абсолютно всичко направено досега. Друг основен критерий бе новият треньор да има опит в ръководенето на отбори в деликатна обстановка или ограничени ресурси.

Разбира се, бе отчетено за предимство ако треньорът да е русенец. Преценихме, че Людмил Киров и Мартин Ковачев най-пълно отговарят на всички тези фактори.

Защо и на какво се дължи треньорската смяна в Дунав?

Това бе едно много трудно решение, което взехме изцяло на база спортно-техническите резултати и лошата атмосфера в отбора, която не вещаеше нищо позитивно за бъдещето. Бе взето предвид и представянето на отбора през цялата година досега и спортно-техническите проблеми, които бяха видими и докато отборът игра в Трета лига през пролетния полусезон.

На база всичко направено за отбора, условията за подготовка и всички усилия, които всекидневно се полагат за клуба, преценихме, че нямаме на разположение други инструменти, които да променят ситуацията в клуба. Преценихме, че сега е моментът преди да е станало прекалено късно.

Каква ще е съдбата на бившия треньорски щаб в клуба?

Ивайло Кирилов ще поеме втория отбор на Дунав и ще остане близо до мъжкия отбор, защото двете трябва да са взаимно свързани. На Мартин Цирков също е предложена работа в клуба, която да му помогне да продължи своето развитие в треньорската професия.

Ще има ли нови състезатели и как стои въпросът със селекцията?

На този етап футболистите ще получат възможност да покажат своите качества, като разбира се ще се търсят възможности за плавно и постепенно надграждане според в рамките на наличните финансови ресурси.