fbpx

80-годишната фенка на “Дунав” от Търговище изненада приятно отбора за юбилея

Валя Кънчева

В страницата на футболния “Дунав” ще стане дума за … гимнастика. Поводът е 80-годишният юбилей на наша привърженичка. Вероятно сте забелязвали нейни коментари в каналите ни за информация. Съвпадението на нейното местоживеене Търговище с гостуването ни в Трета лига, особено и в седмицата с рождения и ден, бе идеална възможност да я зарадваме с клубни артикули.

Валя Кънчева е родена на 15 април 1941 г. в Русе, бивша гимнастичка и капитан на националния отбор по гимнастика за девойки с треньор Дора Лютибродска – създател на русенското Спортно училище. “Ако всеки имаше такава треньорка, България щеше да прокопса”, казва почитателката на ФК Дунав. В Музея на славата, намиращ се в голямата спортна зала в Русе, фигурира с фамилията на баща си – Валентина Пейчева.
След края на състезателната си кариера, се отдава и на съдийство. Била е и учител по химия. Друго нейно хоби е класическата музика.

Живее в Търговище благодарение на интересно обстоятелство – навремето съпругът и, за да стане адвокат, трябвало да избира семейното местоживеене между Смолян и Търговище. Сега споделя, че на стари години животът в малък град е по-лесен.

Пресечната и точка с футбола не е само любовта към ФК Дунав Русе. Нейн кръстник е Недялко Донски, основоположникът на в-к “Старт” и бивш председател на Българската федерация по футбол. Баща и е бил футболен съдия, а съпругът и – адвокат на емблематичния президент на “Светкавица” отпреди 15 години Петко Матеев.

По повод юбилея си, и за благодарност, почерпи момчетата и живо се интересуваше кой как се казва, кой номер е, къде учи и … кой му преподава по химия. Ние желаем на г-жа Кънчева най-вече здраве, за да бъде още дълго пример за дълголетна страст към спорта, футбола и “Дунав”!