fbpx

Дунавска легенда навършва 70 г. днес

Една от големите легенди на “Дунав” навършва днес 70 г. Никола Христов е роден във Врачанско и юноша на местния “Ботев”, но още от 18-годишен води атаката на русенския тим, носещ името на голямата европейска река. Основна част е от отбора, който през 1975 г. завършва на 4-ото място в елита. След това извежда и с капитанската лента “Дунав” в паметните мачове с италианския “Рома” в турнира за Купата на УЕФА – 0:2 в Рим и победата с 1:0 в Русе.

По-късно Христов играе в евротурнирите и с екипа на ЦСКА срещу отбора “Валенсия”, на когото бележи по 1 гол в Испания и в София.
Нападателят има и 7 мача и 1 попадение за представителния национален отбор на България.

След приключване на състезателната си кариера Никола Христов беше и треньор, като в няколко периода води успешно “Дунав”. В един от тях спечели първата за русенския клуб Купа на Аматьорската футболна лига през 2004 г.

Ръководството, треньорският щаб, футболистите и феновете на “Дунав” желаят на г-н Христов наред със семейното щастие още много и дълги години крепко здраве, за да продължава да е примерът, който да учи и води младите дунавски поколения след него!