fbpx

Футбол и момичета? Твърдо да!

Футболът за момичета става все по-популярен в България и света

Често чуваме клишето, че футболът е изцяло мъжки спорт и от него се интересуват основно представителите на мъжкия пол. Това твърдение колкото и вярно за миналото, толкова погрешно е за настоящето и още по-малко валидно за бъдещето. Футбол и момичета? Перфектна комбинация!

Факт е, че допреди 20-на година момиче да облече футболната фланелка се е считало за революция, но в съвремието това не само е вече факт, а и се счита за нещо съвсем нормално. В Западна Европа вече женското направление на клубовете е съвсем равностойно, а женските първенства се радват на все по-голям интерес.

В момента женският футбол е най-бързо набиращият популярност колективен спорт. По данни на ФИФА близо 30 милиона жени и момичета в различни възрастови групи практикуват играта по света. Тенденцията е до 2026 този брой да бъде удвоен и да достигне 60 милиона. Към момента почти всеки десети практикуващ този спорт е представител на нежния пол, Целта до средата на века е да се постигне баланс, рефлектиращ цялостното население – съотношението между двата пола трябва да бъде приблизително равно.

Но защо този спорт всъщност е подходящ за момичета? В тази статия ще оборим някои от най-разпространените клишета за футбола и момичетата.

1. Футболът е тежък спорт и момичетата не могат да издържат

От колективните спортове, футболът се играе на най-голямо игрално поле върху тревна повърхност. В допълнение, спортът се играе навън и то при всякакви условия – слънце, дъжд, сняг и така нататък. Но тези трудни характеристики на спорта всъщност се компенсират от броя състезатели на игралното поле. В този спорт задачите на терена се поделят от двойно повече играчи в сравнение от всеки друг колективен спорт и индивидуалният товар е доста по-малък от колективното усилие.

И всъщност в това е голямото предизвикателство и красота – много хора трябва да формират единна група и екип, за да функционира като едно цяло на терена. Оказва се, че най-голямата трудност не е свързана с натоварването на индивидуалния състезател, а с качествата, които трябва да развие, за да работи в екип. В свят, в който всичко се върти около “аз”, това може да се окаже доста предизвикателна задача.

2. Не е женско да се спортува футбол

И докато човешката красота е нещо субективно, е редно да споменем, че някои от най-нашумелите фото модели са всъщност…футболистки. Женската версия на този спорт се играе при различно темпо и динамика, така че не се отличава по нищо от всеки друг колективен женски спорт.

3. В България няма условия за практикуване на този спорт

В България популярността на тази игра започна да се увеличава драстично едва напоследък. В момента има около 20 клуба, които са активни в женското направление. Общият брой на картотекираните състезателки в различни първенства и турнири е около 4000. Страната ни има и женско първенство, както и турнири при подрастващите. Русе е един от градовете с активно женско направление, като вече формациите при момичетата са три. Близо 10% от всички трениращи в школата пък са момичета. Плановете за бъдещето предвиждат създаването на женски отбор, съставен от кадри от нашата школа. Дунав разполага и с едни от най-добрите условия за тренировки в страната със специалисти, които са отдадени на идеята за развитието на женската версия на играта у нас.

4. Как да пробваме?

Всяко момиче може да се запише за безплатен пробен период, като единственото, което трябва да донесе на стадиона е своето желание и позитивно настроение.

Можете да се запишете и онлайн с два клика във формата на тази страница.