fbpx

България WU19 завъртя 1:1 с Румъния в Русе, щабът на „лъвиците“ впечатлен от подготовката на младите дунавки

България WU19 завъртя 1:1 с Румъния в Русе, щабът на „лъвиците“ впечатлен от подготовката на младите дунавки

Щабът на националния отбор на България по футбол за девойки до 19 г. посети базата на ФК „Дунав“.

Главен треньор на родната селекция е Станислава Цекова. Тя коментира, че е останала впечатлена от условията за подготовка, които предоставя спортния комплекс „Дунав“ в квартал „Здравец“.

Цекова изгледа тренировка на една от формациите в женското направление при подрастващите, което развива русенският клуб. Тя обмени и мнения по отношение на спортната и в частност футболната подготовка на момичета в различна възраст с треньора на младите дунавки Валентин Якимов и с ръководителя на Дунавската Академия Мартин Цирков.

Припомняме, че ФК „Дунав“ развива женско направление вече седма година, като под ръководството на Якимов и младата му помощничка Росица Тачкова към момента се готвят над 30 момичета на възраст между 8 и 17 години.

Русе е голям и спортен град. Аз съм изключително щастлива да видя толкова момичета, които се занимават с футбол. Базата тук, на стадион „Дунав“ е прекрасна – има голям затревен терен, има два терена с изкуствена настилка. Така тези момичета могат да се готвят при всички атмосферни условия. По този начин трябва да изглеждат базите, на които да се готвят момичетата“, сподели Цекова.

По-рано през деня националките ни до 19 г. завършиха 1:1 с връстничките си от Румъния в приятелски мач, игран на Градския стадион в Русе.

Тимът на северната ни съседка поведе с гол от дузпа в 37-ата минута на Кристина Ботожел. България изравни чрез Ивелина Павлова, която засече с глава центриране в наказателното поле на гостите и прехвърли вратаря на съперника Йоана Григораш за 1:1 в 50-ата минута.

Двата отбора ще се срещнат отново на 19 февруари, събота, от 11 ч. на Градския стадион в крайдунавския град. Водач и администратор на групата на младите „лъвици“ в Русе е бившият голмайстор Тодор Праматаров.

Това са едни приятелски срещи, в които имаме възможност да използваме повече момичета, за да преценим състава за елитния кръг, който ни предстои през април. Лошото единственото е, че мачовете са през ден. Иначе смятам, че имаме много талантливи момичета. Виждаме все повече момичета във футбола у нас и клубове обръщат все повече внимание на женското направление. Има обаче какво още да се желае. В женските клубове нещата са на аматьорски начала и момичетата трябва да работят и да тренират. Може би трябва да се помисли повече как да се осигури повече финансиране, за да могат те да се готвят професионално, защото на международната сцена се срещаме именно с професионални съперници, които са много по-подготвени и оттам идва разликата в класите. А иначе имаме много талантливи девойки“, коментира още Станислава Цекова.

България WU19 – Румъния WU19 1:1

България WU19: 1. Мая Станева, 3.Анита Чурусинова, 4.Ванеса Иванова, 7.Яна Йорданова /к./, 8.Кристиана Караиванова, 9.Надежда Иванова, 10.Здравка Парапунова, 13.Мирослава Пейкова, 15.Симона Стоянова, 16.Антония Ангелова, 18.Ивелина Павлова.

/12.Милена Караколева, 5.Емануела Найденова, 6.Мария Дикелова, 11.Кристияна Димитрова, 14.Теодора Параскевова, 17.Екатерина Желева, 19.Йоана Стефанова, 20.Зорница Тодорова, 22.Рона Михайлова/

Старши треньор: Станислава Цекова

Румъния WU19: 1.Йоана Григораш, 3.Антониа Брату, 4.Кристина Ботожел, 6.Соня Бумбар, 7.Йоана Балачяну, 8.Андреа Пинцариу, 9.Рита Митри, 14.Клара Росу, 15.Анда Живан, 16.Адина Бороди /к./, 19.Крища Едиег.

/12.Мирела Поп Ганя, 2.Мария Ангел, 5.Едвина Чонтос, 10.Роксана Миря, 11.Флорентина Янку, 13.Аранка Орбан, 18.Даниела Преда, 20.Джорджи Тот/

Старши треньор: Йон Марин

Главен съдия – Ивелин Занев; помощници – Мирела Иванова и Богомила Димитрова; четвърти съдия – Борис Попов.