fbpx

Успешно първо издание на Dunav Cup

Русенският клуб стартира сътрудничество с Румънската федерация по футбол.

Между 6 и 8 май в град Русе се проведе първото издание на Dunav Cup, което събра 35 формации от България и Румъния. Надпреварата включваше отбори, съставени от деца, родени през 2011, 2012, 2013, 2014 и 2015 година. Турнирът доведе в Русе над 350 деца, които се впуснаха в люта битка в отделните възрастови групи.

В състезанието се включиха съставите на ФК Дунав (Русе), Прогресул-Спартак (Букурещ), FCSB (Букурещ), Болярчета (Велико Търново), Академия Хаджи (Констанца), ПРО Джурджу (Гюргево), CSS Джурджу (Гюргево), ДФК Делфините (Варна), Черно море (Варна), Левски (Русе), Етър (Велико Търново) и Лудогорски таланти (Разград).

Отборът на Дунав успя да спечели състезанията във възрастовите групи при децата, родени 2011 и 2012. Децата на Болярчета (Велико Търново) вдигнаха трофея при децата родени 2013. Прогресул-Спартак от своя страна бе коронясан за шампион на 2014-а, надделявайки в изцяло румънски финал срещу FCSB. Във възрастовата група с деца, родени 2015 пък шампион стана варненският ДФК Делфините.

Турнирът организиран от ФК Дунав в сътрудничество с Румънската федерация по футбол и БФС. Специални партньори на състезанието бяха АС-СТРОЙ и Бачково. В награждаването се включиха още кметът на Община Русе Пенчо Милков и футболистите от представителния отбор на ФК Дунав, които се завърнаха официално в професионалния футбол. Основната задача на състезанието бе да стимулира контактите между клубовете от двете страни на реката в областта на развитието на детско-юношеския футбол.

„Радвам се, че успяхме в изключително кратки срокове след падането на COVID рестрикциите да организираме това състезание и да съберем толкова добри отбори. Ние като клуб имаме стратегическата задача да развиваме контактите си с румънския футбол и ще продължаваме да сме активни в това отношение. Сътрудничеството с Румънската федерация по футбол пък отваря нови възможности за нас. Успешното първо издание ни задължава да превърнем инициативата в традиция и да я надградим още повече” , заяви Мартин Цирков от ръководството на русенския клуб.

След края на Dunav Cup от Академия Хаджи и FCSB на своя страна поканиха формации на Дунав за участие в състезания в Румъния.