fbpx

Дунав се разделя с Кристиян Тасков

Кристиян Тасков и Дунав разделят своите пътища, след като футболистът и неговите мениджъри решиха играчът да започне пробен период за две седмици във втородивизионен кипърски отбор. Независимо от техния изход обаче, играчът бе освободен от отбора, тъй като клубът няма как да приеме този подход и да разчита повече на него.

 

Кристиян Тасков е юноша на Царско село и Септември София и бе част от Дунав от есенния дял на сезон 2021/2022. Дунав благодари за изявите на Тасков досега и му пожелава успех в бъдещите му начинания в сферата на футбола и извън него.

Трансферните правила във футбола сa сложна материя с много особености.

Във Втора лига всеки клуб картотекира играчи-аматьори и играчи-професионалисти, като изискването е да има най-малко четири футболисти в тимовия лист, които да са с професионални договори. Професионалните договори са препятствие пред това друг клуб да привлича състезатели без преговори или трансферна сума. Подписването им обаче често е съпроводено с други изисквания, включително и тежки финансови такива.

Отборът, който подпише първи и следващ професионален договор с играч до 23 години дължи на предходните клубове, в които е тренирал между 12 и 23 години компенсация в размер на 75 000 лева, която се разпределя както следва:

1. за сезона на навършени 12 години – 5 %;
2. за сезона на навършени 13 години – 5 %;
3. за сезона на навършени 14 години – 5 %;
4. за сезона на навършени 15 години – 10 %;
5. за сезона на навършени 16 години – 15 %;
6. за сезона на навършени 17 години – 15 %;
7. за сезона на навършени 18 години – 15 %;
8. за сезона на навършени 19 години – 15 %;
9. за сезона на навършени 20 години – 5 %;
10. за сезона на навършени 21 години – 5 %;
11. за сезона на навършени 22 години – 2.5 %;
12. за сезона на навършени 23 години – 2.5 %.

Това е и пречка пред много млади футболисти да намират отбори в мъжкия футбол, тъй като в детско-юношеска възраст, често под давлението на своите родители и без да осъзнават последствията от това, са били част от много детско-юношески школи и уреждането на правата им често е административно невъзможно поради липса на съдействие от предходните клубове или непрактично от финансова гледна точка. Това е така, защото в общия случай се касасе за футболисти, които тепърва трябва да се доказват или тяхната пазарна стойност и моментни качества е много под стойността на компенсациите, които трябва да се заплатят, което не носи смисъл от икономическа гледна точка.

По силата на този регламент през 2020-а година ФИФА наложи забрана за картотекиране на футболисти в Дунав заради подписване на професионален договор с играча на Йени Малатияспор Беркан Дурду, като присъдената сума бе близо 50 000 лева, които току-що изпадналият в Трета лига клуб трябваше да заплати на турския клуб. След този случай политиката на клуба не предвижда подписване на професионални договори с футболисти с неуредени права или отношения с предходни клубове.