fbpx

Дунав излиза срещу Лудогорец II и собственото си непостоянство

Русенци гонят първа домакинска победа за 2023-а година, но им предстои много труден мач

ВХОД СВОБОДЕН. ЛИНК ЗА БИЛЕТИ (ПО ЖЕЛАНИЕ)

Отборът на Дунав излиза днес в ново тежко предизвикателство – домакинство срещу силния отбор на Лудогорец II. Гостите са доста коварен тим с много футболни достойнства, дори и когато разградчани не разчитат на “гастролиращи” футболисти от първия си отбор. От друга страна, “драконите” ще трябва да се преборят и с още един много коварен съперник – собственото си постоянство.

Дунавци показват потенциал, че могат да бъдат дори в челото на таблицата, но пословичната липса на постоянство е това, което спъва реализацията на това начинание. От началото на година отборът има и проблем с домакинските си изяви, доколкото Дунав завърши наравно във всичките си три домакинства до този момент – Литекс (1:1), Етър (0:0) и Созопол (2:2). За поне две от тях може да се каже, че бяха в графата “задължителни”. В същото време, “драконите” са с две победи от две гостувания, при това на много тежки и неблагоприятни съперници.

Една от хипотезите защо това се получава се крие във факта, че русенци изпитват проблеми, когато трябва да играят доминиращ футбол с много владеене на топката и постоянен натиск към гостуващите отбори, които в Русе предимно изповядват по-дефанзивен стил на игра. Докато при гостуванията, отборът може да се разгърне с типичните си убийствени и светкавични контраатаки, при домакинствата игровата композиция е съвсем друга. Показателно е, че Дунав в последните си три домакинства владее топката в 62% от игровото време, но не успява да превърне тази игрова доминация в такава що се касае до единственият статистически показател, който има значение във футбола – крайния резултат.

В същото време, отборът на Лудогорец II е опасен съперник по най-малко две причини. Първата е, че тимът обикновено е пълна енигма за своите съперници и не се знае с какви състезатели точно ще играе. Втората е, че разполага с много талант в своята единадесеторка. Там много опасни играчи като бързият Хюсен Кельовлуев, капитанът Цветослав Петров, опитният бивш дунавец Бранимир Костадинов, защитникът Тихомир Димитров и още много други. Това са все футболисти, които всеки отбор от Втора лига би се радвал да има в състава си, а много от тях биха могли да играят и на по-високо ниво. В известен смисъл, отборът на Лудогорец II е дори по-тежък съперник, когато не ползва играчи от първия отбор, защото в своя втори те имат достатъчно класа за дивизията. Също така, определено има и разлика в мотивацията, когато един играч е смъкнат от първия във втория отбор в сравнение с футболисти, които се борят да извървят обратния път.

В есенния си мач, Дунав загуби с 3:1 в Разград, след като губеше с класически резултат още до 30-тата минута и след това тръгна да гони дивото с пълна доминация и купища пропуски, които обаче малко могат да сгреят някого, при положение, че си загубил. Сега русенци трябва да избегнат такъв сценарий и да играят умно и търпеливо. При победа, Дунав ще запише едва втора серия от два последователни успеха през този сезон. Отборът на Лудогорец има 2 победи и 9 загуби при своите гостувания, но сигналната лампа трябва да светне, ако споменем и съперниците, които са загубили от този отбор като домакин – Етър (1:2) и Спартак Пл (1:3).

По отношение на проблеми в състава, отборът на Дунав няма да може да разчита на Никола Колев и Мартин Костадинов по две различни причини. Колев е наказан след червения си картон в Габрово, а Костадинов е контузен и по различни сметки ще отсъства поне три седмици от терените.

На обратния полюс, в лагера на Дунав пристигна и новина, която със сигурност ще разведри настроението преди мача. Футболистът ни Джан Хасан бе извикан и ще бъде част от младежкия национален отбор за контролите срещу Словакия и Финландия.

✅ Групата за мача:

33. Даниел Николов
69. Дамян Дамянов
70. Георги Вълчев
45. Джан Хасан
4. Никола Борисов
18. Илия Миланов
22. Стоян Предев
8. Емил Янчев
7. Денислав Минчев
88. Димитър Тодоров
15. Кристиян Господинов
23. Анджело Димитров
10. Мехмед Сабри
19. Теодор Костов
99. Калин Георгиев
20. Йордан Димитров
9. Мирослав Будинов
17. Юго Комано