fbpx

Дунав стана част от Европейската клубна асоциация (ECA)

Дунав се присъединява към семейството на европейските футболни клубове

Дунав вече е част от мрежата от футболни клубове на Европейската клубна асоциация. Клубът получи покана да се присъедини към организацията, в която членуват 456 футболни клуба от 55 федерации. Сред по-известните имена личат тези на по-големите европейски клубове като Атлетико Мадрид, Валенсия, Виляреал, Арсенал, Челси, Ливърпул, Борусия Дортмунд, Байерн Мюнхен и други.

Основна задача на ECA е да представлява клубовете в процеса на взимане на решения по отношение на глобалното развитие на играта от страна на УЕФА и ФИФА. ECA се бори за по-добри права и условия за всички клубове през механизмите за солидарност, сътрудничеството както и е уникална по своя род и мащаб мрежа за застъпничество на интересите на клубовете, обмяна на опит и добри практики.

Президентът на „драконите“ Диян Димов заяви: „Благодарен съм, че получихме тази покана и я приемаме като признание за нашата активна роля във футболното семейство в посока позитивна промяна. Също така това е признанеие и върху усилята ни да изградим Дунав първо като марка и клуб във всички сфери, а не просто да се концентрираме върху първия отбор. Ние имаме за цел да развиваме своите международни контакти, да създаваме партньорства и да черпим опит от най-добрите, за да може да се развиваме дори и в рамките на скромните си възможности. Освен членството в тази международна структура, за нас това е възможност и на местно ниво да си сътрудничим с други клубове и заедно да променим ситуацията във футбола. Има много теми, свързани с финансирането, спонсорството, телевизионните права, инфраструктурата, които не са по силите на отделните клубове, а ние заедно трябва да работим да променим сегашната ситуация.

Членството в ECA ще даде на Дунав достъп до много ползи като проучвания и анализи, съвместни проекти с други европейски клубове, представляване на интересите на клуба пред УЕФА и ФИФА, експертни съвети и образователни програми, свързани с подобряване на управлението, операциите и представянето на клуба.